Nye sikkerhedsrådgiverbekendtgørelser

Fra 1. januar 2024 bliver sikkerheds­rådgiver­bekendt­gørelsen (BEK nr. 543 af 12/06/2012) opdelt i to nye sikkerheds­rådgiver­bekendt­gørelser. Baggrunden er en ressortdeling mellem Færdsels­styrelsen og Trafik­styrelsen, der medfører, at RID og ADR bliver udskilt til hver sin styrelse med deraf følgende adskilte bekendtgørelser:

  • Færdselsstyrelsens bekendtgørelse nr. 1618 af 08/12/2023 om sikkerhedsrådgivere for vejtransport af farligt gods (link)
  • Trafikstyrelsens bekendtgørelse nr. 1396 af 29/11/2023 om sikkerhedsrådgivere for jernbanetransport af farligt gods (link).

Ændringen medfører derfor ikke umiddelbart nogen praktiske betydninger for de enkelte danske virksomheder.

De nye bekendtgørelser viderefører nemlig i stor udstrækning de bestemmelser om sikkerheds­rådgivere for vejtransport af farligt gods, der indtil den 31. december 2023 har indgået i den tidligere bekendt­gørelse fra 2012. Der er dog foretaget justeringer og opdateringer for at gøre bekendt­gørelsen tidssvarende og som følge af ressort­delingen.

Fra den 1. januar 2024 skal Færdsels­styrelsen (og IKKE Beredskabs­styrelsen) informeres om udpegningen af sikkerheds­rådgivere vedrørende vejtransport i henhold til § 6 i bekendtgørelse nr. 1618. Dette skal gøres senest 30 dage efter udpegelsen, og der skal vedlægges en kopi af sikkerheds­rådgiver­beviset.

Beredskabsstyrelsen er fortsat eksamens­myndighed i samarbejde med Trafikstyrelsen.

Hvad angår jernbane­transport er det fra 1. januar 2024 kun på Trafikstyrelsens anmodning, at virksomheder skal informere om, hvem de har udpeget som sikkerhedsrådgiver. Samtidig er der indført en bestemmelse (§ 10), der giver Trafikstyrelsen klar hjemmel til at suspendere et sikkerheds­rådgiver­bevis, hvis sikkerheds­rådgiveren ikke på tilstrækkelig vis varetager sine opgaver. Bestemmelsen medfører dog ikke en ændring i praksis, da Trafik­styrelsen hidtil har kunne træffe afgørelse om suspension af et bevis ved manglende efterlevelse af bekendt­gørelsens bestemmelser.

Nye sikkerhedsrådgiverbekendtgørelser
Skrevet af Cantell