Skærpet fokus på køretøjers udstyr

Politiet oplyser at det fra 2. kvartal 2024 vil sætte fokus på kravene til køretøjers udstyr, med navnlig fokus på orange fareskilte og ildslukkere.

Orange-farvede fareskilte

Orange-farvede fareskilte skal fastgøres foran og bagpå transporterende enheder indeholdene farligt gods ifølge ADR-konventiones afsnit 5.3.2.1.1.

Disse skilte skal leve op til en række krav før de er lovlige ifølge ADR-konventionen. De skal selvfølgelig være orange med en sort kant, men derudover skal de være reflekterende, vejrbestandige og være tilstrækkeligt fastgjorte, så de end ikke kan løsne sig fra køretøjet selv efter 15 minutters brand. Dette krav sikrer, at skiltene forbliver synlige og informative, selv i tilfælde af brand, og hjælper beredskabet med at identificere og håndtere det farlige gods korrekt.

Der har længe hersket uklarhed om hvorvidt bøder for eksempelvis plast- og magnetskilte er berettiget. Politiet har jo bevisbyrden for, at plast- eller magnetskiltet ikke er godt nok, og det er jo svært at bevise, hvis der ikke har været nogen brand.

Efter en konkret henvendelse om fastgørelsesmetode har Beredskabsstyrelsen tidligere afgivet følgende udtalelse:

"Orange fareskilte skal være således fastgjort på en sådan måde, at man med en vis rimelighed kan forvente, at de forbliver i den foreskrevne position tilfælde af et uheld. Styrelsen finder således, at udgangspunktet må være, at skiltene skal skrues fast eller på anden måde være fikserede.

Fastgjort betyder fikseret. Skilte, der er ophængt i kæder, elastikker el.lign., er ikke fikserede, og styrelsen finder derfor ikke, at skiltene er tilstrækkelig fastgjorte i disse tilfælde. Styrelsen vil dog ikke afvise, at der findes magnetskilte i en kvalitet, der sikrer tilstrækkelig fastgørelse."

Politiet har nu iværksat deres egen undersøgelse af skiltenes brandbestandighed. Politiets forsøg har nu med al tydelighed vist, at skilte af plastmateriale eller magnetfolie ikke i sig selv er tilstrækkelige modstandsdygtige mod brand, ligesom metalskilte fastgjort med magneter eller fastgjort med skruer i plastdele på køretøjet ikke yder brandbestandighed i de krævede 15 minutter. Med baggrund i disse forsøg skærper Politiet nu dets kontrol med skiltenes kvalitet og fastgørelsen af disse.

Foto: Rigspolitiet, Nationalt Færdselscenter


For god ordens skyld skal nævnes, at orange-farvede skilte anbragt på tankcontainere ikke er underlagt krav om brandbestandighed. Det samme gælder alle transportenheder ved færgetransport i henhold til Østersøaftalen, så længe at frimængden ikke er overskredet.

 

Ildslukkere

Ildslukkere skal være placeret så de er beskyttet mod vejrlig og så de er lettilgængelige for køretøjets mandskab jf. ADR-konventionens afsnit 8.1.4.5.

Vi har flere gange set eksempler på, at ildslukkere er begravet i værktøjskasser, gemt under sæder eller at ildslukkerne på anden måde er ophængt eller fastspændt, så de ikke umiddelbart er lettilgængelige. Sådanne forseelser vil i Danmark typisk takseres med et bødeforelæg på 1000 kr. til føreren og 2000 kr. til vognmanden.

 

Er du I tvivl eller har spørgsmål er du velkommen til at kontakte Cantell på tlf. 76240048 eller ask@cantell.dk.

Skærpet fokus på køretøjers udstyr
Skrevet af Cantell